fbpx
side-area-logo

Fotografie tips voor jouw bedrijf

Fotografie tips voor jouw bedrijf

Beelden zeggen meer dan woorden

Visuele storytelling is belangrijker dan ooit. Om je doelgroep te bereiken met de juiste boodschap, is het belangrijk om op te vallen in het online geweld. Video is trending, maar waar het bij video een paar seconde duurt om een gevoel over te brengen, kan je dit met de juiste foto in één oogopslag al bereiken. Omdat dit voor ons en onze klanten super belangrijk is, werken wij SaM& met een aantal fotografen met elk hun eigen stijl. Drie van hen hebben we gevraagd waarom fotografie zo belangrijk is en welke fotografie tips zij hebben: Peter van Geest- The Link2Photography, Alexander Suer, en Jordy Brada.

Hoe lang fotografeer je al en wat is je specialiteit?

Peter: Vanaf mijn dertiende bewust. Vanaf 2014 heb ik een carrièreswitch gemaakt en nu houd ik me bezig met professionele fotografie. Mijn specialiteit is met name personen, de pure verhalen achter de mensen of de situatie in beeld brengen. Momenteel zie je veel mensen uit het bedrijfsleven die voor zichzelf beginnen. Zij willen bijvoorbeeld overbrengen dat ze krachtig en enthousiast zijn. Mijn kracht is dat ik dat kan overbrengen.

Alexander: Al heel lang, 20 jaar denk ik. Mijn bedrijf bestaat inmiddels vijf jaar. Mijn specialiteit is het creëren van artistiek beeld, meer de kunsthoek.

Jordy: Zo’n 4,5 jaar. Mijn specialisatie is alles met natuurlijk licht. Ik fotografeer voornamelijk evenementen, portretten en bruiloften.

Fotografie tips
TheLink2photography

Waarom zijn goede foto’s zo belangrijk voor ondernemers?

Peter: Als je echte beelden hebt dan klopt het ook. Je ziet op websites en social media dat mensen stockfoto gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld heel cliché een tandarts, dat lijkt nep. Je hebt een verwachtingspatroon en dat zet je op het verkeerde been.

Alexander: Je wilt verkopen en overtuigen. Daar helpen foto’s bij, het is snel iemand overtuigen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met een goed beeld dat bij je boodschap past, kom je heel ver.

Jordy: Goede foto’s vertellen het verhaal en je visie. Het helpt ook in de marketing; je zet een sfeer, een beleving neer.

Kun je ook goede foto’s maken met een smartphone?

Peter: Ja, vooral om te laten zien waar je mee bezig bent en om bepaalde momenten te delen. Belangrijk is dat je goed bedenkt wat je wilt laten zien. Wat wil je vertellen? Goed om naar de omgeving te kijken en naar de verlichting.

Alexander: Ja, zeker. Er zijn zelfs fotografen die hierin gespecialiseerd zijn. Er hoeven geen beperkingen op te zijn, alhoewel ik bruiloften en evenementen niet met een telefoon zou doen. Maar verder kan het fotograferen met een telefoon enorm artistiek zijn. Het belangrijkste is volgens mij het balans vinden in beeld. Dat iedereen en alles er goed opstaat, de basics. En zorg ervoor dat de boodschap duidelijk is, dat het onderwerp centraal gesteld is én dat je licht goed ingesteld is.

Jordy: Ja dat kan, als je weet wat je doet. Het maakt eigenlijk niet uit wat de prijs van de telefoon is, waar je mee fotografeert. Zolang je maar weet wat je wilt. Het verhaal moet duidelijk zijn en het perspectief goed. Met iPhones kun je heel mooi een ander perspectief maken. Belangrijk is wel dat je let op het licht. Probeer foto’s rond golden hour te maken, dus niet midden op de dag. En fotografeer met de zon mee en niet ertegen. Als je hier allemaal op let kun je prima met een telefoon fotograferen.

Wat is een no go voor foto’s die je post op social media?

Peter: Paparazzi foto’s, ongelukken en mensen stiekem fotograferen die daar niet van weten is echt een no go. Als je foto’s hebt met klanten erop, overleg dan altijd of ze akkoord zijn.

Alexander: Iets wat mensen beschadigt. Houd rekening met portretrecht.

Jordy: Ik haat selfies, dat vind ik al een no go. En foto’s die vooral te nep zijn, over geëdit en geproduceerd. Foto’s met je smartphone kun je voor story’s gebruiken. Het is snel en makkelijk en het is live, dus echt.

Fotografie tips
Alexander Suer

Wat werkt het beste op social media?

Peter: Beelden waar mensen op staan. Laat bijvoorbeeld mensen zien waar je mee SaM&werkt. Deel ook mijlpalen en backstage foto’s. Wees klantgericht en commercieel, ken je doelgroep en toon foto’s die voor zichzelf spreken.

Alexander: Goed beeld met een constante factor. Ik hou van bewegend beeld, je betrekt mensen daardoor.

Jordy: Authenticiteit en karakter, het moet jouw eigen verhaal vertellen. O en lachen werkt beter dan nors kijken ;-).

Wat is een no go voor reclame foto’s?

Peter: Technisch slechte foto’s. Als de foto’s geen goed doen aan je bedrijf, plaats ze dan niet.

Alexander: Technisch slechte foto’s. Slechte belichting.

Jordy: Sowieso denk ik dat je nooit foto’s van andere mensen moet stelen. Duidelijkheid en eenvoud is belangrijk.

Wat werkt met fotografie het beste als reclame voor je bedrijf?

Peter: Laat zien dat je de foto’s met aandacht en bewustzijn hebt gemaakt. Laat echt je bedrijf zien, dat je bijvoorbeeld met klanten bent. Zorg voor een perfect eindresultaat.

Alexander: Breng onverwachtheid, een soort wow factor. Dan zijn mensen enorm onder de indruk en blijft het beeld hangen.

Jordy: Lachende mensen, diversiteit en vooral simpliciteit. Zorg voor rustige foto’s met rustige achtergronden.

Fotografie tips
Jordy Brada

Wat is jouw gouden fotografie tip voor ondernemers?

Peter: Huur een goede fotograaf in. Als je echt je bedrijf mooi in kaart wilt brengen, heb je een fotograaf nodig. Gebruik technisch goede foto’s. En post niet te veel op social media, less is more.

Alexander: Investeren. Ga een keer met een fotograaf in gesprek en investeer. Zorg ervoor dat je een plan hebt en dat het beeld klopt met je verhaal. Wees daarin consistent.

Jordy: Een hele goede fotograaf inhuren. Als je het zelf wilt doen, zorg dat je dan heel veel maakt. Stel mensen die je op de foto zet op hun gemak.

En tot slot hoe is de SaM&werking met SaM&

Peter: Superleuk en gezellig. Zij komen net als ik uit het corporate bedrijfsleven. We snappen allebei dat je plezier en creativiteit moet hebben. Leuke SaM&werking.

Alexander: Zeer prettig. Ik heb voor SaM& Rotterdam Pride in 2018 en 2019 vastgelegd. Zij waarderen de manier waarop ik fotografeer.

Jordy: Supertof. We doen het nu 3 of 4 jaar. We zijn begonnen bij Rotterdam Pride.

Bedankt Peter, Alexander en Jordy voor jullie fotografie tips en natuurlijk ook voor de jarenlange SaM&werking :-).

Hou vol, blijf gezond, maak plezier en doe het gewoon SaM&

Fotografie tips
TheLink2photography
Fotografie tips
TheLink2photography
Fotografie tips
TheLink2photography
Alexander Suer
Alexander Suer
Fotografie tips
Alexander Suer
Fotografie tips
Alexander Suer
Jordy Brada
Jordy Brada
Fotografie tips
Jordy Brada
Fotografie tips
Jordy Brada
samendoethetgewoon